Plantenlexicon

Het plantenlexicon van Schwabe Pharma Belgium

Fytotherapeutische geneesmiddelen zijn geneesmiddelen waarvan het actieve ingrediënt wordt geproduceerd uit planten of plantendelen. 
In onderstaand overzicht vindt u informatie over enkele van onze medicinale planten.

Ginkgo biloba
Ginkgo_biloba

Botanische naam: Ginkgo biloba
Inheemse naam: Japanse notenboom

Omschrijving

De Ginkgo biloba, ook bekend als de ginkgo, is een unieke boomsoort met een lange geschiedenis die teruggaat tot het tijdperk van de dinosauriërs. 
De Ginkgo biloba is een levend fossiel, wat betekent dat het een soort is die vrijwel onveranderd is gebleven gedurende miljoenen jaren.

Oorspronkelijk kwamen soorten van de Ginkgo-familie over heel het noordelijk halfrond voor, maar de ginkgoboom overleefde de ijstijden enkel in Oost-Azië. Tegenwoordig komt Ginkgo biloba alleen nog voor in de valleien van het Tien-Mu-Shan-gebergte in de Chinese provincie Zhejiang. Alle ginkgobomen buiten dit gebied zijn door de mens geplant. 
In het algemeen geeft de Ginkgo biloba-boom de voorkeur aan zonnige locaties en zanderige, zure leemgronden, maar hij kan ook op minder gunstige bodems overleven. Een Ginkgo biloba-boom kan tot 1000 jaar oud worden!

De vorm van de Ginkgo biloba-boom varieert naargelang het geslacht, de leeftijd en de groeiomstandigheden. Ginkgobomen kunnen tot 40 meter hoog worden en naarmate de boom ouder wordt, ontwikkelt hij een kruin met een diameter tot negen meter. Typerend voor ginkgobomen zijn de waaiervormige bladeren die ongeveer vijf tot acht centimeter breed worden. In de zomer zijn ze grijsgroen tot donkergroen, in de herfst worden de Ginkgo bladeren goudgeel. Enkel de vrouwelijke bomen dragen in de herfst zaden (ginkgonoten) die aan de buitenkant op mirabelpruimen lijken.

Farmaceutisch wordt een uit de gedroogde bladeren gewonnen droge stof (extract) gebruikt. Het extract bevat flavonglycoside (quercetine, kamferolie), terpeenlactonen (ginkgolide, bilobalide) en ginkgolzuren.

Lavendel
Lavandula angustifolia

Botanische naam: Lavandula angustifolia Mill.
Inheemse naam: Echte lavendel

Omschrijving

Heldere lucht en blauw-paarse bloeiende lavendelvelden tot aan de horizon… als het om lavendel gaat, denken we meteen aan vakantie in de Provence.
Oorspronkelijk kwam lavendel uit het westelijke Middellandse Zeegebied. Maar lavendel groeit niet alleen aan de Middellandse Zee, het is ook erg populair rond onze breedtegraden in onze tuin of op ons balkon.

De lavendelplanten behoren tot de zogenaamde labiaten. Deze planten zijn te herkennen aan hun kelkvormige bladeren. De bekendste familieleden van deze labiatengroep zijn klimop, basilicum, tijm en lavendel. De labiaten komen wereldwijd voor in duizenden geslachten en soorten.

De echte lavendel groeit als grijsviltig behaarde, aromatische struik met groeihoogtes tot 2 m. Zijn twijgen zijn rechtopstaand en sterk vertakt of ook onvertakt. De bladeren zijn ongeveer 40 mm lang, tegenoverstaand gerangschikt, langwerpig en worden aan de uiteinden smaller. Jonge bladeren zijn aan de boven- en onderkant grijsviltig, later vergroenen ze. De bloemen hebben een typische naamgevende blauw-lila kleur en zijn op korte bloemstengels in schijnkransen gerangschikt. De bloeitijd is van juni tot augustus.

Lavendel is reeds sinds de oudheid een populaire medicinale plant. De Grieken en Romeinen waardeerden lavendel eveneens voor haar geur. Ze namen met lavendel geparfumeerde ontspannende baden. Dit is ook waaraan lavendel haar botanische naam te danken heeft: het woord "lavandula" komt van het Latijnse "lavare" en betekent "wassen" of "schoonmaken". Ook in de middeleeuwen werden de heilzame effecten van lavendel gewaardeerd en werden er verschillende remedies van gemaakt. In de 17e eeuw werd parfumeren met lavendel zelfs beschouwd als een geheim recept tegen infectie met de gevreesde pest.
 
Lavendel is de dag van vandaag nog steeds erg in trek. Lavendel wordt in tal van cosmetische producten verwerkt en in de aromatherapie is lavendelolie nog steeds één van de meest gebruikte essentiële oliën. In geneesmiddelen wordt de Echte lavendel (Lavandula angustifolia) gebruikt.

Rhodiola rosea
Rhodiola rosea

Botanische naam: Rhodiola rosea
Inheemse naam: Rozewortel, Gouden wortel, Sedum rosea en Sedum roseum

Omschrijving

Rhodiola rosea, Rozewortel of Gouden wortel zijn verschillende namen voor deze adaptogene plant. Rhodiola rosea is een vetplant die behoort tot de familie van de Crassulacea. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden zijn de bloemen van Rhodiola rosea geel van kleur. Wel verwijst “rosea” naar de rozengeur van de wortels van deze plant.

Rhodiola rosea is een zeer robuuste plant die hoog in de bergen van Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika groeit. Doorheen de jaren van evolutie, heeft ze zich aangepast aan de harde en gure omstandigheden op grote hoogte door bestanddelen te produceren die gunstige effecten kunnen hebben in stresssituaties.

De plant werd reeds geprezen en gebruikt omwille van haar stimulerende eigenschappen in de Griekse Oudheid alsook door de Vikingen.
Rhodiola rosea wordt dus al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeswijzen, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde en de Scandinavische kruidengeneeskunde.
In een meer recente geschiedenis werd Rhodiola rosea toegediend aan Russische kosmonauten om beter het hoofd te kunnen bieden zowel aan de fysische als psychische eisen aan dewelke zij werden blootgesteld.

Valeriaan
Valeriana_officinalis

Botanische naam: Valeriana officinalis
Inheemse naam: Grote valeriaan

Omschrijving

Valeriaan is een winterharde plant die in verschillende habitats groeit, waaronder weiden, bossen en rivieroevers. Hij geeft de voorkeur aan vochtige, goed gedraineerde grond en gedeeltelijke schaduw, maar kan een breed scala aan omstandigheden verdragen. Oorspronkelijk kwam valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers.

De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Valeriaan heeft een lange geschiedenis van medicinaal gebruik die teruggaat tot het oude Griekenland en Rome, en het wordt nog steeds wereldwijd gekweekt en gebruikt voor zijn therapeutische eigenschappen.

Pepermunt
Pepermunt

Botanische naam: Mentha piperita
Inheemse naam: Pepermunt

Omschrijving

Pepermunt behoort tot de Lamiaceae familie en is een vaste kruidachtige plant. 'Mentha' betekent sterk ruikend en 'piperita' is gepeperd. De plant wordt sinds meer dan 200 jaar commercieel geteeld.
Pepermuntplanten worden meestal 30 tot 90 centimeter hoog en hebben vierkante stengels. De bladeren zijn donkergroen met gekartelde randen en ze zijn bedekt met fijne haartjes. De plant produceert kleine roze tot paarse bloemen in de zomer.

Pepermunt is een winterharde plant die goed groeit in verschillende grondsoorten. Hij geeft de voorkeur aan vochtige, goed gedraineerde grond en gedeeltelijk tot volledig zonlicht. Hij wordt vaak vermeerderd door stekken of door het verdelen van gevestigde planten. Het kan worden gekweekt in tuinen of potten, waardoor het toegankelijk is voor zowel huis-tuiniers als culinaire liefhebbers. Vanwege zijn agressieve groeiwijze is het een goed idee om pepermunt in bakken te planten of op een plek waar hij zich niet ongecontroleerd kan verspreiden.

De bladeren van de pepermuntplant staan bekend om hun sterke en verfrissende muntachtige geur en smaak. Deze karakteristieke smaak en geur zijn voornamelijk te danken aan de aanwezigheid van essentiële oliën.
Pepermunt is een veelzijdig en alom gewaardeerd kruid, gewaardeerd om zowel zijn culinaire als medicinale eigenschappen.

Karwij
Karwij

Botanische naam: Carum carvi
Inheemse naam: Kummel

Omschrijving

Carum carvi, beter bekend als karwij, is een kruidachtige plant uit de Apiaceae (schermbloemigen) familie. De plant komt oorspronkelijk uit Europa, West-Azië en Noord-Afrika en wordt in verschillende delen van de wereld gekweekt voor zijn aromatische zaden. Karwijzaad wordt veel gebruikt als specerij in de keuken en voor zijn medicinale eigenschappen. 

Carum carvi is een tweejarige plant die ongeveer 75 centimeter hoog kan worden. In het eerste jaar vormt hij een rozet van vederlichte, fijn verdeelde bladeren. In het tweede jaar vormt hij een bloeistengels met kleine witte of roze bloemetjes. De plant produceert langwerpige, geribbelde zaden die het meest gebruikt worden in culinaire en medicinale toepassingen.
Karwijzaad heeft een kenmerkende warme, aardse en licht zoete smaak met een vleugje citrus en anijs. Ze worden vaak gebruikt als specerij in verschillende culinaire gerechten, waaronder brood, gebak, koekjes, worst en stoofpotten. Karwijzaad wordt ook gebruikt in likeuren, zoals aquavit en kümmel.

Karwijzaad bevat essentiële oliën die bijdragen aan hun aromatische en medicinale eigenschappen. 
Karwij is een winterharde plant die de voorkeur geeft aan goed gedraineerde, zanderige of leemachtige grond. Het wordt meestal gekweekt als een een- of tweejarig gewas. De zaden worden rechtstreeks in de tuin gezaaid in de late lente of vroege zomer, en de plant rijpt en produceert zaden in het tweede jaar.

Karwij zaden worden geoogst wanneer ze bruin en volgroeid zijn. De zaden worden meestal verzameld door de zaadhoofden af te snijden en ze te laten drogen voor ze gedorst worden om de zaden te verwijderen.
Karwijzaad moet worden bewaard in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats om hun smaak en aroma te behouden. Als je ze goed bewaart, kunnen ze hun kwaliteit tot een jaar behouden.

Karwij wordt van oudsher ook gebruikt voor niet-culinaire doeleinden, zoals in kruidenremedies, parfums en als smaakstof in tandheelkundige producten.

Blauwe bosbes
Blauwe bosbes

Botanische naam: Vaccinium myrtillus
Inheemse naam: Blauwe bosbes

Omschrijving

Vaccinium myrtillus, beter bekend als bosbes of Europese bosbes, is een kleine, bladverliezende struik die behoort tot het geslacht Vaccinium binnen de Ericaceae familie. Blauwe bosbessen komen oorspronkelijk uit Europa en bepaalde delen van Azië en staan bekend om hun kleine, donkerblauwe tot zwarte, eetbare bessen. 

Blauwe bosbes planten zijn laag groeiende struiken, die meestal een hoogte bereiken van 10 tot 40 centimeter. Ze hebben eenvoudige, afwisselende bladeren die donkergroen, elliptisch en gekarteld zijn langs de randen. De klokvormige, solitaire bloemen zijn lichtroze of wit en hangen naar beneden. De vruchten van Vaccinium myrtillus zijn klein, rond en variëren in kleur van donkerblauw tot zwart wanneer ze volledig rijp zijn. Deze bessen staan bekend om hun zoete, wrange smaak en worden vaak gebruikt in culinaire toepassingen, waaronder jam, taarten en desserts. Blauwe bosbessen lijken qua uiterlijk op Amerikaanse bosbessen, maar zijn kleiner en hebben een iets andere smaak.
Bosbessenstruiken komen meestal voor in koele, gematigde streken, vooral in bossen en heidegebieden met zure, goed gedraineerde grond. Ze gedijen goed in regio's met een koud klimaat en worden vaak geassocieerd met naaldbossen.
Ze worden meestal in de late zomer of vroege herfst geoogst als ze rijp zijn. Ze kunnen met de hand geplukt worden of met speciale harken die ontworpen zijn voor het plukken van bessen.

Blauwe bosbessen hebben een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in de Europese kruidengeneeskunde. Ze werden van oudsher gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog consumeerden piloten van de Britse Royal Air Force naar verluidt bosbessenjam om hun nachtzicht te verbeteren, hoewel het wetenschappelijk bewijs voor deze claim beperkt is.

Blauwe bosbessen zijn rijk aan antioxidanten, met name anthocyanen, die ze hun donkere kleur geven.

Zuid-Afrikaanse geranium
Pelargonium_sidoides

Botanische naam: Pelargonium sidoides
Inheemse naam: Zuid-Afrikaanse geranium

Omschrijving

Pelargonium sidoides, beter bekend als Afrikaanse geranium of Zuid-Afrikaanse geranium, is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. 
Pelargonium sidoides is een vaste plant die behoort tot het geslacht Pelargonium binnen de familie Geraniaceae. De plant heeft opvallende kenmerken, waaronder diep gelobde bladeren en trossen kleine, donkerpaarse tot kastanjebruine bloemen met vijf bloemblaadjes. De plant wordt meestal 30 tot 60 centimeter hoog.
Deze plant is inheems in de oostelijke en westelijke regio's van Zuid-Afrika, waar hij gedijt in de hooggelegen graslanden en op rotsachtig terrein.
Hoewel Pelargonium sidoides voornamelijk wordt geoogst in zijn oorspronkelijke habitat in Zuid-Afrika, zijn er pogingen gedaan om de plant te kweken in regio's met een vergelijkbaar klimaat, zoals Europa.

Citroenmelisse
Melissa officinalis

Botanische naam: Melissa officinalis
Inheemse naam: Citroenmelisse

Omschrijving:

Citroenmelisse gedijt goed in gematigde klimaten en is tolerant voor een breed scala aan groeiomstandigheden. Het geeft de voorkeur aan volle zon tot gedeeltelijke schaduw en goed gedraineerde grond.
Citroenmelisse heeft een rijke geschiedenis vanwege zijn medicinale en aromatische eigenschappen en is relatief gemakkelijk te kweken in een gematigd klimaat, waardoor het een populaire keuze is voor zowel culinaire als therapeutische doeleinden.
Citroenmelisse wordt al gebruikt sinds de oudheid, met gegevens over de teelt die teruggaan tot meer dan 2000 jaar geleden. De Grieken en Romeinen waardeerden de plant om zijn geneeskrachtige eigenschappen en plantten hem vaak in de buurt van bijenkorven om bijen aan te trekken voor de honingproductie.
Citroenmelisse wordt o.a. gebruikt in culinaire toepassingen, vooral in thee, salades, soepen en desserts, waar de citroenachtige smaak een verfrissende draai aan geeft. De essentiële olie van citroenmelisse wordt gebruikt in aromatherapie voor zijn opbeurende effecten. Ze wordt vaak gebruikt in mengsels voor ontspanning. Citroenmelisse extracten en essentiële olie worden gebruikt in verschillende cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder huidverzorgingsformules en natuurlijke parfums, vanwege hun aangename geur en potentiële huidverzachtende eigenschappen.
Citroenmelisse wordt van oudsher gebruikt voor verschillende medicinale doeleinden.

Sint-Janskruid
Hypericum perforatum

Botanische naam: Hypericum perforatum
Inheemse naam: sint-janskruid, St John’s wort

Omschrijving

Sint-janskruid is een winterharde vaste plant die oorspronkelijk uit Europa, Azië en delen van Afrika komt. Het is een veerkrachtige plant die in verschillende grondsoorten en omstandigheden kan gedijen. Meestal groeit ze op zonnige plaatsen, zoals weiden, velden en langs de weg. Sint-janskruid kan worden vermeerderd uit zaden of door de wortelkluiten te delen. Sint-janskruid wordt in sommige streken commercieel gekweekt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het kan ook in huis-tuinen gekweekt worden, op voorwaarde dat er voldoende zonlicht en goed gedraineerde grond is. De hoogte van de plant varieert van 20 tot 80 cm. 
De bovengrondse delen van de Sint-janskruid plant, inclusief de bloemen en bladeren, worden meestal geoogst voor medicinaal gebruik. Ze worden vaak in de zomer verzameld als de plant in volle bloei staat.
Sint-janskruid wordt al sinds de oudheid gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Griekse artsen, waaronder Hippocrates en Dioscorides, documenteerden het gebruik voor verschillende kwalen. Naast het medicinale gebruik had sint-janskruid een symbolische betekenis in oude culturen. Het werd geassocieerd met zonnegoden, zoals Apollo, en men geloofde dat het beschermende krachten had tegen kwade geesten, waaronder die van het oude Griekenland en Rome. Sint-Janskruid bleef ook gedurende de Middeleeuwen in Europa in gebruik. Het werd vaak geassocieerd met het afweren van boze geesten en werd gebruikt als een remedie voor wonden, brandwonden en andere verwondingen. Het werd boven deuropeningen en ramen gehangen en in veevoer gedaan om ziekte en ongeluk af te weren.

Vijgencactus
Opuntia ficus indica

Botanische naam: Opuntia ficus-indica
Inheemse naam: Vijgencactus

Omschrijving

Opuntia ficus-indica is een opvallende cactussoort met platte, ovale tot peervormige bladschijven (cladodes) bedekt met scherpe stekels. De bladschijven zijn meestal groen, maar sommige variëteiten kunnen een blauwachtige of paarsachtige tint hebben. De plant kan vrij groot worden, met kussentjes van een paar centimeter tot meer dan een meter lang.
Deze cactussen produceren grote, opzichtige bloemen in verschillende kleuren, waaronder geel, oranje, rood en roze. De bloemen zijn meestal 2 tot 3 centimeter in diameter en bloeien in de late lente of vroege zomer. De vrucht van de Opuntia ficus-indica staat bekend als cactusvijg. Het is ovaal tot peervormig, met een stekelige buitenste schil die voorzichtig moet worden geschild om het zoete en sappige vruchtvlees binnenin te onthullen. Het vruchtvlees kan in kleur variëren van wit tot levendig rood of paars, afhankelijk van de variëteit. Cactusvijgen worden meestal vers gegeten of gebruikt in verschillende culinaire toepassingen, zoals jam, gelei en drankjes.
De cactussen zijn winterharde planten die goed gedijen in droge en halfdroge gebieden. Ze kunnen goed tegen droogte en een breed temperatuurbereik. Ze geven de voorkeur aan goed doorlatende grond en volle zon. Vermeerdering gebeurt vaak door paddelen in de grond of in potten te planten, waar ze gemakkelijk kunnen wortelen en uitgroeien tot nieuwe planten.
Opuntia ficus-indica speelt een rol in het ecosysteem als habitat en voedselbron voor wilde dieren, waaronder vogels en verschillende insecten. Zijn vermogen om te groeien in droge gebieden draagt ook bij aan bodembehoud en stabilisatie.
Om te overleven in een droog klimaat gebruikt deze tropische tot subtropische plant zijn cladodes (bladschijven) om water op te slaan onder het stekelig oppervlak. De cladodes bevatten een zachte gel die heel rijk is aan polysachariden. Deze polysachariden zijn mucoprotectieve middelen doordat ze een moleculair netwerk kunnen vormen en grote hoeveelheden water kunnen vasthouden. Zo kunnen ze fungeren als een beschermende laag op mucosale oppervlakken en de re-epithelisatie van huidwonden versnellen.
De waardevolle polysachariden uit de cladodes verzachten en beschermen de slijmvliezen door een beschermende film te vormen op de aangetaste slijmvliezen van maag en slokdarm.
De cladodes hebben aldus gastro-beschermende eigenschappen.
Bij patiënten met gastro-oesofageale reflux is een versnelde genezing van gastritis en een vermindering van brandend maagzuur en zure oprispingen waargenomen.